Terug

Een leven lang leren, doe jij mee?

25 juni 2021

Afhankelijk van je leeftijd zal deze vraag de nodige emotie oproepen. Een jong leergierig kind is blij om nieuwe dingen te ontdekken en ziet dat wel zitten. Een puber drijf je met het idee van een leven lang leren tot waanzin. De pas-afgestudeerde wil er nog even niet aan denken en ouders van kinderen hebben geen tijd. Voor 50-plussers levert het tenslotte onzekerheid op. Kan ik dat nog wel? Je vraagt je bijna af of er wel een goed moment is om nog met een studie of cursus te beginnen na je tiende jaar. Het lijkt of leren vooral een last is, maar het heeft grote voordelen regelmatig een cursus of studie te volgen.

ONDERHOUD

Vergelijk het met onderhoud van een auto. In het begin poets je hem regelmatig en betaal je elk jaar zonder problemen voor een grote beurt. Na verloop van tijd krijgt hij af en toe eens wat olie en wat wax in de wasstraat en tenslotte steek je er helemaal geen geld en energie meer in. Als hij dan tenslotte er mee op houdt vraag je je af wat het resultaat geweest zou zijn als je wat beter voor je auto had gezorgd. Iedereen zal het ermee eens zijn dat regelmatig onderhoud beter is. Dat geldt ook voor je hersens. We willen je dan ook graag wat meer vertellen over de voordelen van een leven lang leren.  

CARRIÈRE

Een betere baan levert direct resultaat op in de vorm van meer salaris. Die betere baan krijg je door meer ervaring, maar je kan dat proces versnellen door extra kennis. Bedrijfscursussen en vervolgstudies leveren daarnaast ook meer verantwoordelijkheid op en betere kansen op de arbeidsmarkt. Uitgekeken op je huidige baan? Via omscholing en bijscholing is een carrièreswitch haalbaar.

In veel vacatures lees je de woorden “is een pré”. Meestal gaat het om een spreektaal of programmeertaal die niet direct nodig is voor de functie, maar handig is voor het bedrijf. Dan heb je een streepje voor als je aan het solliciteren bent. Elke cursus voegt immers weer iets extra’s toe aan je Curriculum Vitae. Het grote voordeel van certificaten en diploma’s is dat je elke keer je CV aan kunt passen aan het karakter van het bedrijf.

ZELFONTPLOOING

We zijn er steeds meer van bewust dat ieder van ons een uniek wezen is. De combinatie van kennis, ervaring en karakter maakt ons tot wie we zijn. Het is een grote rijkdom als het ons lukt deze eigenschappen ten volle te gebruiken, te verbeteren en te laten groeien, vooral op de werkplek. We werken immers het grootste deel van de dag en verdienen er onze boterham mee. Ook thuis levert zelfontwikkeling veel op. Kennis is macht is het gezegde, maar beter is eigenlijk kennis is geluk. Het gevoel van pure trots en blijheid als je je doel hebt bereikt is onbetaalbaar. Net als bij sporten komt bij succes met studeren het gelukshormoon endorfine vrij. Daar kan geen pil tegenop.

USE IT OR LOSE IT

Tenslotte is leren goed voor onze hersenen. De plasticiteit van het brein regelt dat we ons aanpassen aan nieuwe situaties en van nieuwe ervaringen leren. De hersenen maken steeds nieuwe verbanden. Hoe hoger de plasticiteit, hoe beter de hersenen kunnen omgaan met neurologische ziektes als MS of Parkinson. Het is bekend dat leren de plasticiteit van de hersenen vergroot. Psychologen Rosenzweig en Bennett  lieten in hun studie "Plasticiteit van het brein" zien dat de combinatie van vroeg beginnen en lang doorgaan met leren het beste is voor het brein. De conclusie van het onderzoek hebben de twee onderzoekers samengevat in dit toepasselijke korte gedichtje:

"It's a fortunate person whose brain

Is trained early, again and again,

And who continues to use it

To be sure not to lose it,

So the brain, in old age, may not wane"

  • HR, Psychologie & Coaching
  • Persoonlijke Effectiviteit