Terug

Zo wakker je intrinsieke motivatie aan onder je medewerkers om een leven lang te leren!

15 september 2023 door Amy Diemer

Het is van cruciaal belang om als werkgever te erkennen dat niet alle werknemers op dezelfde manier leren en ontwikkelen. Medewerkers hebben namelijk verschillende leerbehoeften en -stijlen.

Leerbehoeften en leerstijlen kunnen variëren afhankelijk van persoonlijkheid, achtergrond, motivatie, cultuur en/of het niveau van kennis en kunde. Sommige medewerkers leren beter door visuele informatie, zoals afbeeldingen en diagrammen, terwijl anderen liever lezen of luisteren. De een wil graag heel diep in de materie duiken en wetenschappelijke onderbouwing, waar de ander misschien liever aan de slag gaat met praktische voorbeelden.

Voor de werkgever is het belangrijk om ervoor te zorgen dat medewerkers de juiste ondersteuning en faciliteiten krijgen om te kunnen leren en ontwikkelen op hun eigen manier. Door rekening te houden met deze verschillende leerbehoeften realiseer je een effectieve en actieve leercultuur en wakker je intrinsieke motivatie aan onder je medewerkers om een leven lang te leren.

Volg deze tips om optimaal rekening te kunnen houden met alle individuele leerbehoeften van je werknemers.

Tip 1: Identificeer verschillende leerstijlen en leerbehoeften.

Als je niet weet dat de leerstijl of behoefte van een medewerker is… hoe weet je dat of je het juiste aanbiedt? Onderzoek daarom eerst wat de individuele leerstijlen of behoeften van je medewerkers zijn. Dit kan bijvoorbeeld door een interne enquête of persoonlijke gesprekken.

Je kunt ook een leerplatform aanbieden waarin alle leerstijlen en behoeften mogelijk zijn en je deze via het platform inzichtelijk maakt en direct op alle wensen kunt inspelen.

Tip 2: Geef medewerkers keuzes én stimuleer een leercultuur

Verschillende opties aanbieden aan medewerkers in hoe ze kunnen leren is erg belangrijk. Door verschillende opties aan te bieden kunnen medewerkers zelf kiezen welke methode of onderwerpen het beste bij hen past en zich sneller op hun gemak voelen bij het leren. Daarbij is het wel belangrijk om een open en aangename werksfeer te creëren waarin je als directie of leidinggevende ruimte biedt voor de medewerkers om ook echt aan de slag te gaan met leren en ontwikkelen en te laten zien dat je dit waardeert. Zo wakker je een intrinsieke motivatie en durf aan om een leven lang te leren en ontwikkelen.

De HOBP bedrijfsacademie speelt in op alle verschillende leerstijlen en behoeften door het grootste aanbod van 1400+ verschillende leeritems. Audio, video, tekst, opdrachten, testen, hoge niveaus, instapniveaus, kort of lang… voor iedereen is wat wils. Door de hulpmiddelen en scans van de HOBP bedrijfsacademie komen de medewerkers direct uit bij de manier van leren en ontwikkelen én de leeronderwerpen die het beste bij hun passen.

Tip 3: Maak het persoonlijk

Personalisatie is essentieel bij het rekening houden met individuele leerbehoeften. Geef medewerkers de mogelijkheid om hun eigen leerpad, leeronderwerpen of leervormen te kiezen en moedig hen aan om hun eigen doelen te stellen.

Ook kun je specifieke leer items speciaal aan een medewerker aanbieden, vanuit goed werkgeverschap op basis van hun ambitie, functie of kennis. Door dit te doen, zullen ze gemotiveerder zijn om te leren en zal hun ervaring persoonlijker en betekenisvoller zijn. Ze zullen merken dat je betrokken bent bij hun ontwikkeling en hieraan actief wilt bijdragen. Medewerkers kunnen via de HOBP bedrijfsacademie unieke scans doen die persoonlijke rapporten en aanbevelingen geven welke aansluiten bij hun situatie en behoeften. Ga eens met je medewerker in gesprek over de uitkomsten van een dergelijk rapport en hoe je ze nog beter en verder kunt helpen in hun groei, ambities en ontwikkeling.

Conclusie

Het is van groot belang om als werkgever rekening te houden met alle individuele leerbehoeften van je werknemers. Door verschillende leerstijlen en behoeften te identificeren, keuzes aan te bieden, verschillende leermiddelen te faciliteren, de leerervaring te personaliseren en regelmatig in gesprek te blijven over hun ambities en ervaring, kun je ervoor zorgen dat je medewerker de juiste ondersteuning krijgt om te kunnen leren en groeien op hun eigen manier. Dit zal resulteren in meer betrokken, gemotiveerde, productieve én (werk)gelukkige medewerkers! Zo wakker je intrinsieke motivatie aan om een leven lang te leren!

Kijk op www.hobp.nl voor meer informatie of neem contact op met ad@hobp.nl om de mogelijkheden voor jouw organisatie te bespreken.

  • HR, Psychologie & Coaching
  • Onderwijs
Amy Diemer
sales- en marketingmanager

Marketing en Sales Manager