Je sportoutfit ligt klaar voor de bootcamp op kantoor of het rondje rennen na werktijd, de blender staat ingesteld voor de lekkerste en gezondste smoothies en vanavond heb je alle rust en vrijheid gecreëerd voor jouw self-care moment; de Nationale Vitaliteitsweek is begonnen!
25 september 2023 gaat de negende editie van de Nationale Vitaliteitsweek van start. Een week waarin we samen het belang van vitaliteit onderstrepen. Of je nu een sportfanaat bent, een drukbezette ouder of een organisatie die extra aandacht wil geven aan de vitaliteit van je medewerkers: deze week staat in het teken van gezondheid en welzijn voor jou en/of je organisatie.
Maar wat betekent vitaliteit eigenlijk en hoe kunnen we het implementeren in onze organisaties en ons persoonlijke leven? Je leest het in dit artikel.
Wat is vitaliteit?
Bij vitaliteit denken we vaak aan fysieke gezondheid: uitgerust wakker worden, gezond eten, sporten, een evenwichtig BMI. Het gaat echter verder dan alleen een goede fysieke conditie. Volgens het vitaliteitsmodel van TNO gaat vitaliteit over het hebben van mentale, sociale en fysieke energie, het veerkrachtig kunnen omgaan met uitdagingen die het leven op je pad brengt, het gevoel van een doel of richting in je leven hebben en goed in je vel zitten. Kortom, vitaliteit is cruciaal voor een gelukkig, gezond en vervuld leven.
Hoe kun je zelf met vitaliteit aan de slag?
Je hoeft niet meteen je hele leven om te gooien om vitaler te worden. Kleine dingen of momenten zowel thuis als op het werk kunnen al veel verschil maken, zoals:
-
Maak tijd voor jezelf! Neem bijvoorbeeld één of meerdere vaste momenten in de week om tot jezelf en tot rust te komen: jouw self-care moment! Neem een bad, lees een boek, snuffel door je favoriete winkel of waai uit in de natuur.
-
Neem de trap in plaats van de lift.
-
Neem wat vaker een korte pauze om een rondje te lopen, zo blijf je in beweging.
-
Spreek na het werk af met een vriend of vriendin en probeer elkaar 10 minuten lang aan het schaterlachen te maken.
-
Start de dag met een meditatie van 2 minuten en bouw dit langzaam uit.
-
Pak je vitamine D momentjes en ga even naar buiten zodra de zon schijnt.
-
Eet elke dag een stuk fruit.
-
Ontspan met behulp van een ademoefening: adem in door je neus en blaas de adem uit door je mond alsof je door een rietje blaast. Herhaal dit een paar keer.
-
Spray je favoriete geurtje en neem net een paar seconden meer tijd om het luchtje op je huid te ervaren: hoe voelt en ruikt het?
-
Ga eens buiten de deur lunchen met collega’s.
-
Zeg een keer “nee” in plaats van “ja” (tegen die extra werkopdracht, het derde feestje in het weekend, die vette hap).
-
Laat je boodschappen thuisbezorgen na je werk, zodat je niet meer langs de winkel hoeft.
-
Maak toch eens die afspraak met een coach of psycholoog, omdat dit enorm kan opluchten en zeker geen taboe is!
Deze tips spreken misschien voor zich en had je zelf ook kunnen bedenken. Toch is het goed hier regelmatig bij stil te staan. Bewustwording is namelijk de eerste stap naar een vitaal en gelukkig leven. Vanuit bewustwording kun je gaan werken aan het vergroten van jouw vitaliteit door langzamerhand nieuwe, gezonde gewoontes aan te leren. Begin steeds klein en breid je nieuwe gewoontes langzaam uit. Door klein te beginnen heb je sneller een succeservaring die je stimuleert je nieuwe gedrag vol te houden. Je hoeft bijvoorbeeld niet meteen een kwartier te mediteren om de positieve effecten ervan te ervaren. Begin de eerste week met 2 minuten en kijk wat het voor je doet. Elke week daarna voeg je een minuut toe totdat je na 2 maanden 10 minuten mediteert.
Wanneer je je bewust wordt hoe waardevol vitaliteit is voor jouw leven en begrijpt hoe je jouw vitaliteit kunt vergroten beschik je over twee essentiële elementen om voortdurend te blijven werken aan jouw optimale fysieke, mentale en sociale gezondheid.
Wat is een vitale organisatie?
Wat verstaan we dan onder een vitale organisatie? Een vitale organisatie is een organisatie die erin slaagt een omgeving te creëren waarin medewerkers zich fysiek, mentaal en emotioneel gezond en betrokken voelen. Het is een organisatie waar aandacht is voor de mens achter de werknemer.
Hoe kun je als organisatie aan de slag met vitaliteit?
Simpel gezegd: een organisatie is vitaal als de medewerkers vitaal zijn. Medewerkers vormen de kern van je organisatie. Dus als je als organisatie aan de slag wilt met vitaliteit, dan zul je met je mensen aan de slag moeten en je moeten richten op hun welzijn.
Dit kan variëren van het organiseren van een teamdag gericht op vitaliteit, het aanbieden van gezonde snacks en sportfaciliteiten, een extra thuiswerkdag faciliteren zodat je medewerkers wat meer flexibiliteit hebben, tot het implementeren van programma's voor mentaal welzijn zoals mindfulness of stressmanagementcursussen.
Bewustwording staat ook hier centraal. Als organisatie dien je eerst zelf bewust te zijn van de impact en kracht van vitaliteit en het willen bieden van faciliteiten die dit bevorderen. Daarnaast is het belangrijk je medewerkers op dit thema mee te nemen en zo hun bewustwording rondom vitaliteit te vergroten. Door met elkaar aandacht te besteden aan het onderwerp en faciliteiten en activiteiten te bieden rondom vitaliteit, kun je de vitaliteit in je organisatie bevorderen.
Vitaliteit en duurzame inzetbaarheid
De term ‘duurzame inzetbaarheid’ verwijst naar het vermogen van werknemers om productief, gelukkig, wendbaar en gezond te zijn in hun werk, nu en in de toekomst. Vitaliteit en gezondheid zijn hierbij belangrijke aspecten.
Werknemers die vitaal zijn, kunnen vol energie, gedreven en gepassioneerd hun vak uitoefenen. Zij leveren de beste prestaties en zijn veerkrachtig en wendbaar. Vitaliteit is niet de enige pijler van duurzame inzetbaarheid. Ook werkplezier, persoonlijk leiderschap, werk-privé balans en ‘weten en kunnen’ bepalen mede iemands duurzame inzetbaarheid. Een duurzaam inzetbare medewerker is iemand die gemotiveerd en betrokken is, werkplezier en -balans ervaart, productief werkt, in staat is om zich aan te passen, en fysiek, mentaal en sociaal in balans is. De perfecte situatie voor zowel de medewerker als werkgever.
Het is belangrijk om te benadrukken dat duurzame inzetbaarheid een gedeelde verantwoordelijkheid is van werkgever en werknemers. Als werkgever kun je bijvoorbeeld zorgen voor opleidingsmogelijkheden, een gezonde werkomgeving en flexibele werktijden. Als werknemer heb je de verantwoordelijkheid om gebruik te maken van deze middelen en proactief bij te dragen aan je eigen inzetbaarheid (persoonlijk leiderschap te ontwikkelen).
Concluderend kunnen we stellen dat duurzaam inzetbare en dus vitale medewerkers de kern vormen van een succesvolle en wendbare organisatie, want echte groei komt van binnenuit. Als jouw medewerkers groeien, dan groeit jouw bedrijf met ze mee.
Dat maakt aandacht besteden aan vitaliteit en duurzame inzetbaarheid de meest rendabele investering die je als organisatie kunt doen, resulterend in een positief imago, verhoogde productiviteit, talentbehoud, innovatie- en concurrentievermogen en kostenbesparingen.
HOBP als jouw partner voor duurzame inzetbaarheid
Samen met onze 3 strategische partners: TNO (Nederlandse Organisatie voor toegepast natuurwetenschappelijk onderzoek), NPDI (Nationaal Platform Duurzame Inzetbaarheid) en de Vitaliteitsgroep houdt HOBP zich bezig met de bevordering van gezondheid en welzijn van werknemers binnen bedrijven, samengevat in het concept 'duurzame inzetbaarheid'.
HOBP biedt speciaal samengesteld online leer-, lees- en luistermateriaal gericht op duurzame inzetbaarheid en thema’s die spelen in jouw organisatie. Denk bijvoorbeeld aan een cursus over veerkracht ontwikkelen, gezonde voeding of timemanagement en inspirerende lees- en luisterboeken over (werk)geluk, zelfvertrouwen en persoonlijk leiderschap.
Ons materiaal is altijd toegankelijk, continu up-to-date en ingericht op de duurzaamheidsmethodiek van TNO en NPDI. Koppel het gewenste materiaal aan jouw bestaande LMS/LXP of aan een eigen HOBP-platform die we inrichten in jouw huisstijl.
Daarnaast krijg je met de door TNO en HOBP ontwikkelde Duurzame Inzetbaarheidsscan (DIX) voor het inventariseren van productiviteit, vitaliteit en werkgeluk in je organisatie direct een beter inzicht in de duurzame inzetbaarheid van je medewerkers. Wil je weten hoe rendabel investeren in duurzame inzetbaarheid is voor jouw organisatie? We bieden ook een door TNO en NPDI ontwikkelde rekentool met benchmark voor het meetbaar maken van huidig en toekomstig duurzaam inzetbaarheidsbeleid.
Meer weten? Neem contact op met ad@hobp.nl of vraag een demo aan!