Muurtje Factuurtje

Muurtje Factuurtje

Hét nieuwe disruptieve businessmodel voor consultants! It's A.I. or bye bye. 90 procent van de consultants heeft uurtje-factuurtje als businessmodel. En 80 procent wil er vanaf. Muurtje Factuurtje laat zien hoe dat kan.

Er is eigenlijk iets heel raars aan de hand in consultancyland. Consultants adviseren hun organisaties over klantgericht werken en client intimacy. Maar consulting trendwatcher SourceGlobalResearch stelt vanuit Londen. “Consultancy firma’s brengen te veel bagage en onnodig veel complexiteit mee. Zijn lastig om mee te werken. Verplaatsen zich niet in de schoenen van de klant. Zijn onderling verdeeld in silo’s”. Consultants roepen om het hardst dat klanten moeten werken aan hun digital transformation maar zijn zelf één van de meest ondergeautomatiseerde bedrijfstakken. En de altijd blije Virgin-oprichter en serial entrepreneur Richard Branson is plots een stuk minder blij in zijn blog ‘My problem with consultants’: Consultants hebben nooit een bedrijf gerund, nooit echt mislukking gevoeld, zijn niet voldoende gespecialiseerd voor de behoefte van de klant en zijn niet echt hongerig naar kennis . Het core consulting proces gaat om het verhuren van handjes en is voor de meeste consultants samen te vatten als BLIEP: Belletje, Lullepot, Interviews, Excelletje, Powerpoint. De partner belt rond in het netwerk, legt uit dat er een groot probleem is, consultants doen een aantal interviews bij belanghebbenden, juniors gaan rekenen in Excel en er komt een ‘Pooierpoint’ presentatie voor het management. Daar is natuurlijk niets digitaals aan! Het is verdorie alsof je huisarts met bierbuik, hamburger in de ene hand en sigaar in de andere hand jou met klem aanbeveelt nu echt iets aan je gezondheid te doen.

Is het écht zo erg? Bovenstaande quotes komen niet van de minsten. Maar consultants zijn toch ook geen domme jongens!? Hoe doet een gemiddeld traditioneel, analoog (in tegenstelling tot digitaal) uurtje-factuurtje gedreven consultancy firma het? En hoe wordt dit anders als consultants sterk gaan inzetten op het recruiten van data scientists: consultants die hun uurtjes inzetten voor slimme analyses en ontwikkeling van algoritmes. En hoe vergelijkt hiermee de consultancy firma die de uren verkoopt ten behoeve van technologie implementaties (SAP, Salesforce.com, etc.) op basis van spullen van technology vendors? En hoe kan je zoiets nu objectief meten?