Starten met Mindfulness: bewust, kalm en gelukkig

Starten met Mindfulness: bewust, kalm en gelukkig

In deze mindfulness training ontdek je de 8 inzichten van mindfulness. In 10 lessen van ongeveer 15 minuten bespreekt mindfulness leraar Suzan van der Goes het inzicht, is er een toepasselijk gedicht of verhaal en een geleide meditatie.

In deze mindfulness training ontdek je de 8 inzichten van mindfulness. In 10 lessen van ongeveer 15 minuten bespreekt mindfulness leraar Suzan van der Goes het inzicht, is er een toepasselijk gedicht of verhaal en een geleide meditatie.

Les 1 Inleiding In deze sessie leer je de basis van bewuste aandacht, van mindfulness. Ik zal de 8 grondhoudingen van mindfulness introduceren en de basis leggen voor de hele cursus door aandacht te besteden aan de adem, lichaamsbewustzijn en aandacht in het dagelijkse leven.

Les 2 Niet oordelen In deze les zullen we de eerste houding ‘niet beoordelen’ ontdekken. We oordelen over en beoordelen altijd alles wat we doen en elke situatie of persoon die we tegenkomen. Een deel van deze oordelen is natuurlijk noodzakelijk, maar niet alle oordelen zijn nodig! Vooral alle harde zelf-kritische oordelen zijn niet behulpzaam en deze geven vaak extra stress. In deze sessie besteden we aandacht aan oordelen en hoe je het misschien anders kan doen.

Les 3 Niet-streven De tweede houding die we zullen onderzoeken, is ‘niet streven’. In onze drukke wereld doen we alles met een reden, met een doel. We willen iets bereiken of we verzetten ons tegen dingen. We proberen over zoveel mogelijk situaties controle te houden. Vandaag proberen we te zijn, in het huidige moment te zijn, tevreden te zijn in plaats van altijd maar te doen en te rennen en te streven!

Les 4 Geduld In deze sessie kijken we naar de voordelen van geduldig zijn. Geduldig met jezelf en met de wereld en mensen om je heen. Geduld is vaak een lastige kwaliteit voor ons. Er zijn veel obstakels in het dagelijks leven; zoals het verkeer, wachtrijen, trage mensen enz. Dit kunnen natuurlijk ook goede manieren zijn om geduld te oefenen. Geduld is ook wijsheid en noodzakelijk voor groei zoals je zult horen in het verhaal over de vlinder.

Les 5 Acceptatie In deze sessie zullen we de houding van acceptatie verkennen. Geen passieve vorm van 'het is wat het is', maar een wijze en medelevende vorm van acceptatie. Veel energie gaat naar weerstand of verzet, van de realiteit, van andere mensen en onze omstandigheden. En we kunnen vaak moeilijk onze eigen imperfectie accepteren. In deze les maken we een begin met het sluiten van vrede met onszelf en met ons leven.

Les 6 Loslaten Loslaten is altijd een moeilijke houding. We zijn zo gewend om vast te houden aan dingen en mensen ook als die niet goed voor ons zijn. Als je dingen kunt laten gaan of misschien nog beter laat zijn, word je gelukkiger en meer ontspannen. In deze les zullen we mediteren met het prachtige gedicht Loslaten en liefhebben door Nelson Mandela.

Les 7 Mildheid In deze les zullen we de houding van mildheid voor jezelf en anderen onderzoeken. Minder kritisch zijn en misschien wat minder je best doen. Eens stil staan bij de vraag: Wat heb ik nodig vandaag om me goed te voelen? Of Hoe kan ik vandaag goed voor mezelf zorgen? Het gedicht van John Welwood gaat over mildheid, zeker ook voor jezelf. De meditatie is een meditatie met compassie.

Les 8 Vertrouwen Soms worstelen we door het leven en hebben we het gevoel dat we de weg kwijt zijn. Mindfulness en compassie kunnen je helpen om weer contact met jezelf te maken en diep van binnen weten wat je nu nodig hebt! En leren om mee te bewegen met de golfbeweging van het leven en vertrouwen op de veranderlijkheid. In deze les zullen we ons verbinden met ons hart en het diepe vertrouwen dat we van binnen hebben.

Les 9 Frisse blik of open houding In deze les zullen we kijken naar dingen met een open houding, met een frisse blik. Vaak kijken we naar de mensen om ons heen, situaties en onszelf met een oordeel, met een gevoel van ‘hier gaan we weer’, met een gekleurde bril. Kun je de wereld om je heen bekijken alsof het allemaal fris en nieuw is, alsof je het nog nooit eerder hebt gezien? Ik lees een mooi gedicht hierover voor en ik begeleid je door een meditatie waar je kunt oefenen met een frisse blik.

Les 10 Het einde In de laatste les zullen we kijken naar alle dingen die je hebt geleerd en in de meditatie kun je reflecteren op de verschillende pijlers, grondhoudingen en een intentie voor de komende weken zetten. Het gedicht gaat over het zijn in het huidige moment en zijn met de dingen die je doet.

Competenties:

mindfulness; meditaties; meditatie; mediteren; michael pilarczyk; tijn touber; ontspanning; meditatie oefening; meditatie cursus; meditatie voor beginners; mindfulness meditatie; roy martina; tony robbins; succes; geluk; gelukkig zijn